Nordisk Slots- og Herregårdssympoisum blev i 2019 afholdt i København og det nordlige Sjælland og belyste emnet “1700-tallets nordiske slotte og herregårde”
Årets symposium rettede fokus på tre overordnede temaer – nemlig 1. landsteder, slots– og herregårdsarkitektur, interiør, haver og parker, 2. køn og politik på herregården samt 3. ret og administration på godset – alt sammen med 1700-tallet som den periodemæssige rammesætning.
Oplæg og debat foregik i Harsdorffsalen på Slotsholmen i København, og programmet præsenterede faglige indlæg fra et stærkt nordisk felt af herregårdsforskere. Deltagerne besøgte desuden en række ekskursionsmål blandt Sjællands slotte, herregårde og landskaber med særlig relevans for årets tema. Turen gik således til Christian VII’s Palæ på Amalienborg, Bernstorff Slotshave, Eremitageslottet og Jægersborg Dyrehave samt herregårdene Ledreborg, Lerchenborg og Frederiksdal.
Symposiet samlede 65 deltagere fra de nordiske lande med faglig og professionel interesse i de nordiske herregårdes historie.
Oplæg PowerPoint
Oplæg (PP) Ulla Kjær: Til hvile mellem arbejdstimerne – 1700-tallets landsteder i Københavns opland.
Oplæg (PP) Kent Alstrup: Christiansborg – Ligningens ubekendte
Oplæg (PP) Svante Norrhem: Herrgårdshushållet som politisk maktfaktor
Oplæg (PP) Jørn Øyrehagen Sunde: Godsjurisdiksjoner i norsk rettshistorie sammenlignet med Danmark
Oplæg (PP) Søren Broberg Knudsen: Godgørende godsejere. Fattighjælp på fynske godser i 1700-tallet.