Nyheder

Nyudklækket ph.d. skal undersøge herregårdens ansatte

 

Dansk Center for Herregårdsforskning har netop igangsat et postdoc-projekt om herregårdens indendørs hushold på 1700-tallets herregårde. I spidsen for projektet står ph.d. Kristine Dyrmann, som i marts 2021 forsvarede sin ph.d.-afhandling om 1700-tallets elitekvinder som politiske aktører bl.a. i hovedstaden og på herregården.

Ph.d. Kristine Dyrmann har påbegyndt et forskningsprojekt ved Dansk Center for Herregårdforskning. Projektet undersøger de ansattes liv og arbejde på 1700-tallets herregårde med udgangspunkt i to af datidens fremtrædende herregårde; Gammel Estrup på Djursland og Brahetrolleborg på Fyn. Her ses Kristine Dyrmann i Kammerpigens værelse på Gammel Estrup. Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Det nye forskningsprojekt, der har titlen Herregårdens hushold – Tjenestefolkenes herregård 1725-1800, skal undersøge organiseringen af det indendørs hushold på 1700-tallets herregårde og beskrive tjenestefolkenes liv og arbejde på herregården. Kristine Dyrmann, som i sit ph.d.-projekt har arbejdet med at skrive kvinderne i 1700-tallets elite ind i den politiske historie, vil afdække tjenestefolkenes historie, og dermed sætte fokus på en anden gruppe mennesker, som hidtil har været underbelyst i forskningen.

Langt de fleste af herregårdens mennesker var arbejdende folk – både udenfor i landskabet og indenfor på selve herregården. Alligevel findes der ikke ret meget dansk forskning om herregårdens ansatte. Derfor vil Kristine Dyrmann nu undersøge herregårdens hushold og dykke ned i tjenestefolkenes forskellige funktioner i arbejdet på herregården, og de vilkår og den hverdag, tjenestefolkene på herregården oplevede for 250-300 år siden. Det er på tide, at herregårdens arbejdende folk kommer med i fortællingen om 1700-tallets herregårde.

Herregårdens ansatte får ikke kun en plads i forskningen. Projektets resultater skal nemlig danne grundlag for formidling af tjenestefolkenes hverdag i den permanente udstilling på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Projektet Herregårdens hushold – Tjenestefolkenes herregård 1725-1800″ gennemføres for midler fra Kulturministeriets Forskningspulje. Arbejdet forventes færdigt i løbet af 2022.

For yderligere information kontakt postdoc Kristine Dyrmann på T 22403174 eller kd@gammelestrup.dk.