Hvis vægge kunne tale.
Vidensmiddag på Gammel Estrup om adelsslægten Scheel og enevældens herregårde set gennem riddersalens gobeliner
I anledning af vidensfestivalen Forskningens Døgn inviterer Dansk Center for Herregårdsforskning til vidensmiddag på herregården Gammel Estrup. Her serveres en historisk inspireret middag fra omkring år 1700, der tager afsæt i det billedunivers, der udfolder sig på de unikke gobeliner, der pryder Gammel Estrups riddersal.
I Gammel Estrups store riddersal dækkes der den 26. april 2024 op til festligt taffel omgivet af de smukt vævede gobeliner, der har hængt i salen siden begyndelsen af 1700-tallet. Riddersalen og gobelinerne danner rammerne for den historisk inspirerede middag, der tager afsæt i gobelinernes mange visuelle udsagn om mad og råvarer omkring år 1700: Det er bonden, der pløjer marken, det er får og stude i engene, fisk og vildt i søer og skove, og jægeren der er på jagt. Det er drue- og citrusfrugter, pærer, dadler og figener, der alt sammen bruges som afsæt til at skabe en kulinarisk oplevelse, der spiller på alle de historiske tangenter, som kommer til udtryk i gobelinernes rige billedunivers.
I løbet af aftenens serveringer udfoldes gobelinernes 300 år gamle motiver til at fortælle historien om herregårdene omkring år 1700 og de to generationer af Gammel Estrups ejerfamilie, der levede på herregården, mens gobelinerne blev fremstillet og riddersalen indrettet. Gobeliner var ikke et ukendt fænomen på de danske herregårde, og ofte forestillede de fantasifulde landskabsmotiver, men gobelinerne på Gammel Estrup har altid været noget særligt. Her ses alle de herregårde, som slægten Scheel ejede ved fremstillingstidspunktet omkring år 1700. Hermed blev det manifesteret meget klart, at familien var blandt de absolut største og mest magtfulde godsbesiddere i landet.
Med enevældens indførelse i 1660 havde den gamle og veletablerede adel, som ejerfamilien på Gammel Estrup var en del af, fået stækket sin politiske indflydelse. De gamle familier måtte nu navigere i en virkelighed under en magtfuld enevældig konge, hvor de ikke længere kunne tage deres position i samfundets top for givet. Måske gobelinerne her i riddersalen var en måde at vise, at man stadig skulle tages alvorligt. De enestående vægtæpper, der den dag i dag endnu hænger i Gammel Estrups riddersal, giver os et fascinerende indblik i herregårdenes og adelens verden omkring år 1700.
Forskningsmedarbejder Klaus Højbjerg er aftenens vært, mens kokken Nils Seidelin Petersen står for menuen, der gentænker det tidlige 1700-tals overdådige madkultur i en række moderne retter med inspiration i samtidens yndede råvarer.
Maden serveres af personale i tidstypiske dragter.
Tilmelding og praktisk
Tid: 26. april 2024, kl. 17.30-20.30.
Sted: Riddersalen på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, Randersvej 2, 8963 Auning.
Pris: 550 kr. inkl. mad, vin/saft og foredrag.
Tilmelding er nødvendigt. Der er et begrænset antal pladser. Billet kan købes via Gammel Estrups webshop på www.gammelestrup.dk/shop