Nyheder

Mad og mennesker downstairs

Vidensmiddag på Gammel Estrup om herregårdens tjenestefolk

 

Tjenestepiger i borggården på Gammel Estrup, ca. 1920.

I anledning af vidensfestivalen Forskningens Døgn byder Dansk Center for Herregårdsforskning på et historisk inspireret måltid og på fortællinger om livet for tjenestefolk og folkehold på godserne i deres storhedstid fra midten af 1800-tallet til begyndelsen af 1900-tallet. Mens aftenens deltagere smager på historien og nyder et måltid inspireret af det univers af råvarer, retter og drikkevarer, der prægede tjenestefolkenes verden, vil den fascinerende historie om herregårdene som arbejdsplads omkring 1900 blive introduceret.

Den 28. april dækker vi altså op i en af Gammel Estrups store sale og fortæller denne historie med mad, drikke og ord. Måltidet er samlingspunktet, mens aftenens vært og forsker, Signe Boeskov fra Dansk Center for Herregårdsforskning, vil gøre os klogere på individer, der tjente netop på Gammel Estrup i perioden og på hverdagens rammer. Herunder maden – ikke bare som praktik men også symbol i herregårdens orden og hierarki.

Historiske retter fra fortidens folkestuer på de danske herregårde nyfortolkes til Vidensmiddagen “Mad og mennesker downstairs”.

Fortidens tjenestefolk mødte til hverdag en solid servering i folkestuen. Til de festlige lejligheder, som f.eks. årets store høstfest, var både kokkepigens og herskabets ære på spil i servering, og rigelighed af mad og drikke var i højsædet.

Aftenens professionelle kok, Nils Seidelin Petersen, tager udfordringen op og gentænker i aftenens anledning både hverdagens og festernes måltider, yndede råvarer, retter og drikkevarer fra periodens herregårdsfolkestuer i en række af moderne retter.

Et høstgilde på Sjælland, Knud Gamborg

Tilmelding:

NB: Tilmelding nødvendig. Begrænset antal pladser.

Tid: Den 28. april 2022, kl. 17.30-20.30

Sted: Fruerstuen på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, Randersvej 2, 8963 Auning.

 

Pris: 485 kr. inkl. mad, øl/saft og foredrag.

Seneste frist for tilmelding er 24. april 2022. Reserver din plads ved henvendelse på tlf. 86483001 eller dch@gammelestrup.dk. Information om betaling oplyses ved tilmelding.

 

 

Vidensmiddagen er en del af videnskabsfestivalen Forskningens Døgn