Nyheder

Fra kongebesøg til drømmebryllupper – herregården som iscenesat historie

Foredrag på Gammel Estrup – Herregårdsmuseet torsdag d. 22. april kl. 19.00

I samarbejde med Forskningens Døgn.

I september 1908 meldte kronprins Christian (senere X.) sit besøg på den store fynske herregård Hvedholm – en visit der satte det store hus på den anden ende. Pomp og pragt og al tænkelig festlighed blev iværksat for at modtage den fornemme gæst på passende vis. Med udgangspunkt i denne case vil ph.d.-studerende Signe Boeskov tage publikum en tur med ind i herregårdenes rige selskabelighed og herskabelige liv i perioden fra midten af 1800-tallet og frem til lensafløsningen. I sin forskning beskæftiger Signe sig bl.a. med herregårdenes iscenesættelse, som den udfoldedes i den blomstrende periode før første verdenskrig.

Med Lensafløsningsloven i 1919 forsvandt herregårdenes sidste særrettigheder og magtbeføjelser, og som institution havde gårdene ikke længere en gyldighed i samfund. Alligevel finder vi i dag herregården alle steder; i aviserne, i de kulørte blade, i reklamer og i landsdækkende tv-udsendelser. På herregårdene sættes møder, fester, drømmebryllupper, koncerter og events i scene, og de besøgende forsikres om at kunne “opleve en ægte herregård” i fortidens ånd! Ph.d.-studerende Mikael Frausing vil med eksempler fra konkrete herregårde og aktiviteter vise, hvordan herregården stadig iscenesættes samt give bud på, hvad disse nye aktiviteter betyder for ejerne, gæsterne og samfundet i sin helhed. Mikael arbejder i sin forskning med brugen af oplevelsesøkonomi som udviklingsparameter for herregårdene i det 21. århundrede.

Efter de to oplæg og diskussion vil der være en kort introduktion til særudstilling: “Drømmekjoler og kjoledømme”, der som en krølle på foredragene giver et indblik i grevinden på Eriksholms gaderobe i den mellemliggende periode – en gaderobe, der var med til at sætte herskabet i scene på den sjællandske herregård.

 

Sted:              Gammel Estrup – Herregårdsmuseet
Randersvej 2
8963 Auning

Tidspunkt:       22. april 2010 kl. 19.00

Tilmelding:      Fra 1. april på telefon 86 48 30 01 eller via mail post@gammelestrup.dk