Nyheder

Herregilde

 

Historisk spisning og appetitvækkende historier om adel og drikkekultur i renæssancen

 

NB: Tilmelding nødvendig. Begrænset antal pladser.

Tid: Den 26. april 2019, kl. 17.30-20.30

Sted: Fruerstuen på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, Randersvej 2, 8963 Auning.

Pris: 485 kr. inklusive mad, øl/saft og foredrag.

Seneste frist for tilmelding er fredag den 12.4.2019

Tilmelding: 86483001 eller dch@gammelestrup.dk. Betaling bedes ske ved tilmelding.  

Dansk Center for Herregårdsforskning byder på et historisk inspireret måltid og fortællinger om renæssancens adel og dens omfattende drikkekultur. Mens aftenens deltagere smager på historien og nyder et måltid inspireret af renæssancens smagsunivers, vil to herregårdsforskere introducere den spændende historie om den magtfulde danske adel samt mad og drikke på periodens herregårde.

 

Eske Brock til Gammel Estrup (1560-1625) hørte blandt renæssancens magtfulde adelsmænd. Hans dagbøger beskriver – blandt meget andet – et stort alkoholindtag ikke mindst ved Christian IV’s hof. Foto: Gammel Estrup

Den danske adel udgjorde i renæssancen en lille men ekstremt magtfuld og selvbevidst stand. Herregildet – det maskuline og umådeholdne drukfællesskab – var et fremherskende fænomen i renæssancens elitemiljøer. Samfundet var samtidig gennemsyret af en stærk religiøs bevidsthed, og datidens adelige dyder var ingen undtagelse.

Den 26. april dækker vi det store bord i Gammel Estrups renæssancesal, Fruerstuen, og fortæller denne historie med mad, drikke og ord i anledning af videnskabsfestivalen Forskningens Døgn. Måltidet er samlingspunktet, mens aftenens værter og forskere, Rasmus Skovgaard Jakobsen og Kasper Steenfeldt Tipsmark fra Dansk Center for Herregårdsforskning, vil gøre os klogere på religiøse dyder og verdslige laster i datidens herregårdsmiljøer.

Mens hverdagens (og almuens) øl i 15-1600-tallet var tynd og hverdagskosten tung og simpel, kunne både mad og drikke i særligt de store husholdninger som herregårdenes være både raffineret og overdådig og ikke mindst præget af stærke og krydrede smagsindtryk ved de store gilder.

Aftenens kok, Nils Seidelin Petersen fra Michelin-restauranten Substans i Aarhus, tager udfordringen op og gentænker i aftenens anledning yndede råvarer og krydderier, retter og drikkevarer fra renæssancens Danmark i en række af moderne retter som ledsages af øl fra lokale bryggerier og hjemmebrygget mjød og saft.

Herregildet arrangeres i anledning af den årligt tilbagevendende og landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn.