Nyheder

Herregilde – Forskningens Døgn 26. april 2019

 

Ph.d.-studerende Kasper Steenfelt Tipsmark og kok Niels Seidelin Petersen

 

Den 26. april afholdte Dansk Center for Herregårdsforskning Herregilde i anledning af den årlige videnskabsfestival Forskningens Døgn. Med inspiration fra renæssancens kogebøger havde kok Niels Seidelin Petersen tilberedt en femretters menu, som aftenens gæster fik serveret, mens to af centerets herregårdsforskere, ph.d. Rasmus Skovgaard Jakobsen og ph.d.-studerende Kasper Steenfeldt Tipsmark, fortalte om 15-1600-tallets adel og dens mad- og drikkekultur.

Herregårdsforskerne fortalte om den i renæssancen lille men ekstremt magtfulde og selvbevidste adelsstand. Herregildet var et fremherskende fænomen i renæssancens elitemiljøer og var karakteriseret af et umådeholdent drukfællesskab. Her kunne både mad og drikke være raffineret, overdådig og præget af stærke og krydrede smagsindtryk, der kendetegnede ved renæssancens smagsunivers. Dette stod i kontrast til hverdagens kost, der bestod af tung og simpel mad og tynd øl. Samfundet var samtidig gennemsyret af en stærk religiøs bevidsthed, og datidens adelige dyder var ingen undtagelse.

 

 

Ph.d. Rasmus Skovgaard Jakobsen fortalte om kontrasten mellem adelens omfattende mad- og drikkekultur og periodens religiøse dyder.

 

Aftenens oplægsholdere og tjenere.