Nyheder

Herregårdsrundvisning på Tirsbæk – AFLYST

 

Tirsbæk set fra sydvest. Foto: Bent Olsen.

 

11. marts 2020: OPDATERING: Arrangementet er aflyst af hensyn til opdæmning af coronasmitte.

 

25. februar 2020: NB! Der har været stor interesse for arrangementet, og alle pladser er besat. Det er derfor ikke længere muligt at melde sig til.

 

NB: Tilmelding nødvendig. Begrænsede pladser.

Tid og sted: Søndag den 15. marts 2020 kl. 10.00-12.00 på Tirsbæk Gods, Tirsbækvej 135, 7120 Vejle.

Husk: Iværksæt ikke GPS før man er kommet til Bilka Vejle. Gøres dette før er der stor risiko for at ende på en blind skovvej.

Mødested: Gårdspladsen på Tirsbæk. Parkering: Inde på gårdspladsen foran hovedbygningen.

Pris: 150 kr. pr. person. Betalingsoplysninger oplyses ved tilmelding.

Tilmelding: på telefon 86 48 30 01 eller sbk@gammelestrup.dk senest den 6. marts 2020.

 

Dansk Center for Herregårdsforskning kan med stor fornøjelse invitere til eksklusiv rundvisning på den privatejede herregård, Tirsbæk, som gennem historien har været hjem for betydelige adelsslægter som Dyre og de Linde, og som også i dag er et slægtshus for familien Algreen-Ussing, der har ejet Tirsbæk siden 1912.

Renæssancen (1536-1660) er en særlig periode i de danske herregårdes historie. Adelen stod sejrrig, indflydelsesrig og pengerig i tiden efter Reformationen, og perioden kaldes ikke uden grund for ’adelsvælden’. Renæssancens adelstand var en selvbevidst stand som aldrig før eller siden, og en prægtig og heftig byggeaktivitet, afspejlede dette i hele det danske rige.

Tirsbæks imponerende hovedbygning, der ligger malerisk placeret på sit voldsted omgivet af vand til alle sider, er et af vores bedste eksempler på en byggemæssig overgangstid mellem middelalder og renæssance og dermed startskuddet til denne storhedstid for herregårdene. Familien Dyre, der i løbet af 1500-tallet opførte hovedbygningen, hørte i denne periode blandt de betydeligste jyske slægter, og anlægget afspejler ambitionerne.

Tirsbæk danner i dag ramme om en moderne virksomhed centreret omkring land- og skovbrug samt publikums- og firmaarrangementer. Haven, der smukt flankerer herregårdsbygningerne, er renoveret 2008-10 med en synliggørelse af den oprindelige renæssancehaves træk.

På besøget på Tirsbæk den 15. marts skal vi dykke ned i historien om Tirsbæks nutid og fortid med personlig introduktion og rundvisning af herregårdsejer, Hans Henrik Algreen-Ussing.

 

Program

Vi starter formiddagen med velkomst og introduktion på gårdspladsen ved Tirsbæk, hvor herregårdsejer Hans Henrik Algreen-Ussing samt Dansk Center for Herregårdsforskning tager imod.

Søren Broberg Knudsen og Signe Boeskov fra Dansk Center for HerregårdsforskningGammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum indleder arrangementet ved at forholde Tirsbæks historie til en bredere herregårdshistorisk kontekst.

Dernæst går forsamlingen på rundvisning omkring hovedbygningen og indenfor i Tirsbæks stuer, hvor Hans Henrik Algreen-Ussing er vært for fremvisningen af bygning og interiører.

Det samlede arrangement forventes at vare mellem 1,5-2 timer.

 

Foto: Preben Jensen.