Rævkærgaard har været ejet af flere af Danmarks store adelsslægter, bl.a. Skeel og Bille.
I mere end 300 år har Rævkærgaard hørt under herregården Birkelse.
Til Rævkærgaard hører en have på ca. 1 ha.
Den nuværende hovedbygning er opført i 1870.
Hovedbygning
I midten af 1600-tallet bestod hovedbygningen på Rævkærgaard af et stråtækt bindingsværkshus i én etage. Den nuværende hovedbygning blev opført i 1870 i én fløj i én etage. Hovedbygningen fremstår med tegltag.
Hovedbygningen på Rævkærgaard placerer sig på sydøst-siden af den gårdsplads, som også avlsbygningen placerer sig ved. Øst for hovedbygningen findes haven på Rævkærgaard.
Fredningsstatus 2013: Hovedbygningen er ikke fredet.
Andre bygninger
Tidligere fandtes en trelænget avlsgård, som var placeret på de tre øvrige sider af den gårdsplads, som også hovedbygningen er placeret ved. Avlsgården var opført dels i grundmur, dels i bindingsværk. Nu findes der kun en enkelt avlslænge, som placerer sig på nordøst-siden af gårdspladsen ud mod landevejen.
Fredningsstatus 2013: Avlsbygningerne er ikke fredede.
Ejerhistorie
Herregården Rævkærgaard har eksisteret siden 1500-tallet. I 1579 blev gården købt af Henrik Gyldenstierne, der efterfølgende solgte den til Ebbe Andersen Galt. Ebbe Andersen Galt giftede sig imidlertid med en ikke-adelig kvinde, og det betød, at han måtte afstå en del af sit gods, bl.a. Rævkærgaard, til fætteren, Niels Eriksen Kaas, i 1589.
Senere kom Rævkærgaard til Ingeborg Skeel og derefter Anne Krabbe, som i 1614 gav Niels Eriksen Kaas' hustru, Margrethe Banner, livsbrev på gården. Rævkærgaard blev dog købt af Sophie Steensdatter Brahe, men hun lod Margrethe Banner blive boende på gården, som på dette tidspunkt blot var et stråtækt bindingsværkshus i én etage. Sophie Steensdatter Brahe overlod Rævkærgaard til datteren, Kirsten Lunge. Kirsten Lunge var gift med Hans Bille, og fra ham kom Rævkærgaard til datteren, Kirsten Bille, i 1662.
I 1662 giftede Kirsten Bille sig med Otte Christensen Skeel, som i 1671 solgte Rævkærgaard til Otte Ottesen Skeel, der i forvejen ejede herregården Birkelse. I 1696 blev Birkelse oprettet som stamhus, og Rævkærgaard blev lagt under dette. Et stamhus var et såkaldt majorat, der båndlagde godset således, at det hverken kunne sælges, pantsættes eller deles mellem flere arvinger. Rævkærgaard forblev under stamhuset Birkelse indtil 1921.
I 1919 blev lensafløsningsloven indført, hvorved alle majorater (grevskaber, baronier og stamhuse) skulle ophæves. I overensstemmelse hermed overgik Birkelse til fri ejendom i 1921. Rævkærgaard fortsatte dog som en ejendom under Birkelse gods.
I 2013 var Rævkærgaard ejet af Jørgen Christian Skeel.
Kulturmiljø
Rævkærgaard indgår i 2013 i Birkelse Gods.
Haven på Rævkærgaard placerer sig sydøst for hovedbygningen og rummer mange gamle træer. På modsatte side af gårdspladsen findes desuden en sø.
I kulturmiljøet nær Rævkærgaard findes flere fredede oldtidsminder.
Litteratur
Hansen, J.J.: Større danske landbrug, København 1930-1937.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Trap, J.P.: Danmark. København 1960