Egebjerg har været en herregård siden 1300-tallet.
Egebjerg var ejet af den samme slægt i omkring 400 år
Hovedbygning:
Hovedbygningen blev opført i 1800, men den er siden ombygget flere gange. Det oprindelige anlæg var trefløjet, men i dag er sidelængerne fritstående. På den østlige fløjbygning er der tilføjet en udløberfløj ved den sydlige gavl.
Hovedbygningerne åbner sig mod syd og mod gårdspladsen.
Gården er i 2012 gulkalket og belagt med rødt tegltag.
Fredningsstatus 2013: Hovedbygningen er ikke fredet.
Andre bygninger:
Egebjergs avlsgård domineres at et stort trelænget anlæg, der åbner sig mod hovedbygningen i nord. Sammen med hovedbygningens sidefløj danner anlægget et stort afgrænset gårdsrum.
Vest for anlægget er der opført endnu en stor avlsbygning.
Hele avlsanlægget brændte i 1934, og det blev herefter opført igen i grundmur og belagt med tag af pandeplader.
Fredningsstatus 2013: Avlsanlægget er ikke fredet.
Ejerhistorie:
Egebjerg blev formentlig bygget af Niels Stigsen i 1300-tallet. Niels Stigsen stammede fra en sjællandsk adelsslægt, og gården blev efter sigende opkaldt efter hans fædrene gods. Efter hans død gik gården i arv blandt hans efterkommere helt frem til år 1701, hvor Henrik Unger, der også ejede herregården Tidemandsholm, solgte gården til Peter Motzfeldt.
Allerede fire år efter solgte Peter Motzfeldt dog gården til ejeren af Linderumgaard, Anders Pedersen Brønsdorp. De to gårde havde derefter samme ejer frem til 1785, hvor Egebjerg atter blev solgt.
Den nye ejer var Nikolaj Brorsen Agerbech, der var købmand i Hjørring, og Egebjerg blev ved købet en selvstændig - men lille - herregård.
Kort før Agerbechs død blev Egebjerg sat på aktion i 1793, og over de næste ti år blev gården handlet jævnligt, inden den i 1811 blev købt af Anders Nielsen Ræbild, hvis familie ejede Egebjerg i tre generationer indtil år 1890.
I det tyvende århundrede har gården haft mange og hyppigt skiftende ejere, der hver især reducerede gårdens størrelse gennem salg af hovedgårdsjorden.
I 2011 blev gården ejet af Per Kirketerp.
Ejerrække
Kulturmiljø:
Egebjerg ligger isoleret i et fladt marklandskab. På stuehusets nordside er der anlagt en have. Haven indrammes af en mindre skov.
Litteratur:
Trap, J.P.: Danmark. København 1953-1972.
Petersen, Steen Estvad: Danske herregårde. Bygninger - haver - landskaber. København 1980.
Bülow, E. Danmarks Større Gaarde. 1961-1967.