Nyheder

Program til Nordisk Slots- og Herregårdssymposium 2024

 

Herregården Broholm på Fyn hvor symposiet i 2024 afholdes.

 

Nordisk Slots- og Herregårdssymposium blev afholdt i Danmark på Fyn den 19.-21. september 2024. Symposiet rettede fokus mod Nordens herregårde og slotte som dannelsescentre. De har gennem historien dannet rammen om elitemiljøer kendetegnet ved særlige dannelsesidealer og med råderum til at forfølge et højt uddannelsesniveau for både mænd og kvinder til at besøge verdens kunst- og videnscentre – og til at opbygge store samlinger. Der var tradition for opdragelse til at begå sig på de bonede gulve og idealer om særlige indre kvaliteter, moral og religiøs livsførelse.

Historien om herregårdene og dannelsen er ikke begrænset til besidderne og deres familier. Herregårdene prægede rammerne om landbobefolkningens liv, herunder skole- og kirkegang. Individuel protektion bragte unge mennesker med talent gennem uddannelse og nye kunstnere frem i verden. Herregårdsmiljøerne i Norden var ligeledes uomgængelige som uddannelses- og karrieresteder for den store gruppe, der stod i tjeneste. Undervisningen af ejerfamiliernes børn tiltrak også specialiserede lærere til herregården, ganske ofte fra udlandet.

Dannelse repræsenterer således en historie på tværs af høj og lav i herregårdens verden, men den personlige dannelse og de individuelle kompetencer var dog også et af denne verdens solide distinktionspunkter og cementerede sociale forskelle. Sidst men ikke mindst er nordiske slots- og herregårdsmiljøer som kulturarv betragtet ofte inddraget i national almendannelse og folkeopdragende projekter.

 

Symposiets program kan findes her:

Hent program her

 

Kontakt:

Signe Boeskov, forskningschef, Dansk Center for Herregårdsforskning, sb@gammelestrup.dk

Klaus Højbjerg, forskningsmedarbejder, Dansk Center for Herregårdsforskning, klh@gammelestrup.dk

Søren Broberg Knudsen, forskningsmedarbejder, Dansk Center for Herregårdsforskning, sbk@gammelestrup.dk