Nyheder

Bustur – preussiske kongeslotte – AFLYST

TUREN ER DESVÆRRE AFLYST!

Tirsdag-fredag, 29. August -1. September 2017

Fire dages rejse tilrettelagt af Dansk Center for Herregårdsforskning i samarbejde med Cultours Rejsebureau

Program og tilmelding på Cultours hjemmeside  

Preussiske kongeslotte

Berlin og Potsdam var gennem århundreder hovedstad i Preussen, der gik fra at være en mellemstor stat i Det Tyske Rige til at være Europas stærkeste militærmagt. Imens blev de preussiske kongers slotte stadig flere, større og mere overdådige. På turen skal vi opleve højdepunkterne i blandt de preussiske kongeslotte og følge udviklingen fra den første konge af Preussen, Frederik I, til Tysklands sidste kejser, Wilhelm II. Hvilke slotte opførte fyrsterne, hvordan ændrede byggestilen sig, og hvilke skiftende idealer var slottene udtryk for?

I midten af 1700-tallet blev Potsdam den nye residensby for de preussiske konger. Blandt søer og skove opførtes de følgende 200 år en række jagtslotte, lystejendomme og storslåede parker, som tilsammen udgørKulturlandschaft Potsdam,der er opført på Unescos liste over verdens kulturarv. Under besøgene vil vi se på de idealer som udgik fra hof- og adelskulturen, hvordan de manifesterede sig arkitektur, indretning og mode og drage sammenligninger med danske eksempler.

Aarhus skal i 2017 være europæisk kulturhovedstad, og vi deltager i fejringen med denne internationale slots- og herregårdstur, som sætter fokus på herregårdenes europæiske forbindelser.

Undervejs aflægger vi besøg på andre slotte og herregårde i Nordtyskland, hvor vi også vil få indblik i den kulturudveksling over landegrænser der ofte via Tyskland har påvirket herregårdskulturen i Danmark. Det ser vi i arkitekturen på de store hovedbygninger, i haver, i parker og i boligindretning. Vi ser det også i bredeste forstand i det levede liv, som udspillede sig på herregårdene: uddannelse, rejser, mode, livsstil og gastronomi var i høj grad påvirket af de europæiske tendenser. Vi følger i fodsporene på fortidens danske adel til et af de steder i Europa, hvor hof- og adelskulturen blomstrede og som dannede forbillede på danske herregårde.

Dansk Center for Herregårdsforskning sætter i 2017 fokus på Europas slotte og herregårde, og samarbejder med forskere og museer over hele Europa.

Rejselederen på turen, Mikael Frausing, er specialist i herregårde og deres historie.